Hirdetés
Címlap > Olvasósarok > Hasznos > Irodaszer Kisokos

Irodaszer Kisokos

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

AAC: (Aqua Automatic Control) nedvesítőfolyadék szabályozó rendszer
Abszorpció: beszívás, felszívás, elnyelés
Acetát: átlátszó vagy áttetsző műanyag, többféle színben, melyet művészeti anyagokhoz vagy fedlapként használunk
Akromatikus szín: színtelen árnyalat, a "se-színek" fekete, fehér és szürke
Akvarell: (vízfesték, vízfestmény) színek a nyomtatott képre való kézi felvitele, festősablon alkalmazásával
Alappapír: az a papír, amire a nemesítési folyamat során a felhasználásnak megfelelő máz kerül
Alkáli kék: (más néven reflex kék) egy pigment, melyet szénfekete festékekhez és lakkokhoz használnak, hogy emeljék fényességét, csillogását
American Paper Institute: (Amerikai Papír Intézet) szervezet, mely összegyűjt minden, a papírral kapcsolatos információt
AMR: (Automatic Make Ready) olyan rendszer melynek segítségével néhány, nyomtatással kapcsolatos művelet automatikusan végezhető el. Ilyen lehet pl. a hengerek tisztítása, papírmérethez igazítás, lemezcsere stb.)
Anfang: iniciálé, nagyobb, esetenként díszesebb kezdőbetű
Art Work: minden olyan anyag illetve kép, amit grafikai reprodukcióhoz került előkészítésre
Artwork: minden illusztrált anyag, díszítés, kép és ábra, melyt reprodukcióhoz készítettek elő
ASA: American Standard Assosciacion (Amerikai Szabványügyi Társaság)
Asterisk: csillag(jelzés) tipográfiai jel, ami pl. egy lábjegyzetre hívja fel a figyelmet.
ATS: (Animal Tub Sized): zselatinnal enyvezett papír
A/W: (artwork) grafikai/illusztrációs anyag
Autopositive: bármilyen fotóanyag, mely úgy biztosít képet, hogy nincsen hozzá negatív
B.D.: (Bone Dry) abszolút száraz
Bajusz/bekezdésjel: félkövér kocka vagy pont, melyet egy mondat elején használunk, ezzel is jelezve annak fontosságát
Bankpostapapír: teljesen cellulóz alapanyagú, tiszta, egyenletesel felhőtlen, szép, világos átnézetű, zárt felületű papír. Rostanyagát az egyenletes átnézet és a jó radirozhatóság érdekében nyálkásra (zsírosra) foszlatják. Töltőanyagot egyáltalán nem vagy csak igen keveset tartalmaz.
Banner: a főcím, mely általában az oldal teljes szélességét elfoglalja
Bauhaus: német tervezőiskola, ahonnan a Sans Serif font/betűtípus származik
Belövés: cimke elhelyezése az ívek közé jelzés céljából.
Biblianyomó: Nagy oldalszámú és ennek ellenére egyedileg viszonylag kicsi, jól kezelhető kötetekben előállítani kívánt könyvek (szótárak, kézikönyvek, lexikonok, bibliák stb.) nyomtatásához használatos, finom, vékony papír. Általában famentes, sőt a jobb fajták rongycellulózzal is készülnek. Töltőanyagtartalma igen nagy, amire szükség van ennek a vékony, selyemszerű nyomópapírnak a jó opacitásához. Nem íróképes, de kiválóan nyomtatható, lágy bársonyos tapintású, puha fogású.
Bigelés: (völgyelés) a kartonok és lemezek anyagának egyenesvonalú megtörése a felület megsértése nélkül.
BLR: (Blue Light Reflectance) kék reflektancia (papírok fehérségének jellemzője
B&W: (Black & White) fekete-fehér
BPI: (Bit Per Inch) hüvelykenként tárolt bitek száma
Bristol karton: változó felülettömegű karton, mely sima felületének köszönhetően kiválóan alkalmas nyomtatásra és rajzolásra egyaránt
Brokát: erőteljesen dombornyomott papír
Bronzhatás: nyomtatási eljárás, melynek során egy speciális festékanyagot visznek fel az ívekre, majd egy fajta port, melynek segítségével fémes hatást érnek el
Brosúra: kis terjedelmű (A/5 vagy A/4) , puha fedelű kiadvány, amely irkafűzéssel, spirálozással vagy ragasztókötéssel készül. A brosúrát a könyvtől az egyszerű kivitel és a viszonylag nagyobb példányszám különbözteti meg.
BTM: (Back Trap Mottle) festékáthordás
Canvas" papír: festő vászonhoz hasonló felületű papír, mely fotórealisztikus képek visszaadására kiválóan alkalmas
Chipboard: olyan többrétegű karton és lemez, melynek középső és gyakran alsó rétege is másodlagos rostokból áll
Chromoduplex: két rétegből álló, egyik oldalán mázolt duplexkarton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. Általában másodlagos rostokból készül, ezért színe a behordástól függően változhat. (lásd még: duplex karton)
Chromotriplex: egyik oldalán mázolt, háromrétegű karton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. 250 - 900 g/m2 tömegű, különböző fedőrétegekkel, különböző színekben gyártják. (lásd még triplex karton)
Cián: a kék egyik árnyalata, melyet négyszín nyomásnál alkalmaznak, visszaveri a kéket és a zöldet és elnyeli a vöröset
CIE- fehérség: egy spektroszkópos mérés alapján kerül meghatározásra, melynek során a fényt, melyet a papír visszatükröz fehérséggé számítják át a CIE- egyenlet segítségével. A CIE fehérség jól megegyezik azzal a fehérséggel, melyet az emberi szem felfog. Egy magas érték, magas fehérséget takar. (lásd még ISO-fehérség).
C + C: Cash & Carry "fizesd és vidd!"
C1S: (coated one side) egyoldalt mázolt
C2S: (coated on both sides) mindkét oldalán mázolt papír
CCR: (complementary colour removal) lásd GCR.
CD: (crossmachine direction) keresztszálirány
Cérnafűzés: speciális fűzőcérnával végzik, az ún. Holländer fűzés esetén a vászonerősítést csak ragasztásnál rögzítik a fűzött ívekre, ezért az így készült könyvtestek tartóssága csekélyebb, mint azokban az esetekben, mikor ritka szövésű vászonra (gázsira) fűzünk.
CMYK: (cyan-magenta-yellow-key) a négyszínnyomás alaprendszere: cián-bíbor-sárga-fekete
CMYK+OG: (cyan-magenta-yellow-key+orange-green) a Pantone Hexacrome (hatszínnyomtatás) rendszere
CMYK+XY: a Heidelberg Hexacrome rendszere
Dandy henger: A papírgyártás folyamatában az a szakasz, mikor a papír még 90%-ban vízből áll a dandy hengerre fut fel. A papír itt kaphat felületi mintázatot vagy vízjelet.
Denzitás: térfogatsúly sűrűség, tömörség: annak mérésére szolgál, hogy mennyire tömör egy papír. Matematikailag a felülettömeg adja meg. (lásd: volumenitás, vastagság)
Denzitométer: optikai sűrűségmérő Olyan mérőalkalmatosság, mely egy nyomott felület denzítását méri. optikai sűrűség (feketedés): a megnyomott felület színbeli intenzítását mutatja
Descender: (ang.) betű alsó hossza vagy vonal alá nyúló része
DIN: (Deutsche Industrie Normen). A papírívek méretének megadására szolgál. Legtöbbször három méretsorozatot használunk: A, B és C. A leggyakrabban az "A" sorozatot alkalmazzák. A "C" sorozatot levélborítékok készítéséhez használják.
Dombornyomó: egy felület formálása sík szerszámmal. Címsor, logó stb. (lásd még: prégelés)
Dombornyomás: egy alakzat megjelenítésére használt módszer, melyhez azonban nem alkalmaznak festéket, csakis egy klisét, amivel a papír megnyomásra kerül.
Dörzsállóság: egy papír felületén található festék ellenállóképessége (kötődése a felülethez), abban az esetben, ha azt egy másik papírral vagy egyéb anyaggal karcoljuk, horzsoljuk.
DPI: "dots per inch" (azaz pont per hüvelyk) A méret annak megadására szolgál például, hogy milyen felbontást lehet elérni egy adott nyomtatóval.
Drótfűzés: formái az oldalsó átütés (blokk esetén) és az irkafűzés (folyóiratok, füzetek esetében). Az irkafűzésnél az ívek a gerinccsíknál fűződróttal kerülnek rögzítésre.
Dummy: általában kézzel készített minta, mely megmutatja a végtermék minőségét, a megfelelő méretben, szöveg nélkül (pl. könyvnél, brosúránál vagy katalógusnál).

Duplex karton: két rétegből álló karton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. Általában másodlagos rostokból készül, ezért színe a behordástól függően változhat.
Duplex papír: papír, mely két oldalának színe vagy mázoltsága nem egyforma.
ECF: (Elemental Chlorine Free) jelentése: bizonyos klórszármazékokat felhasználtak az anyag fehérítéséhez, de semmiféleképpen nem elemi klórt.
Egyensúly: a szót a nyomat elemek esztétikumának illetve harmóniájának leírására használjuk, akár fotókról, művészeti kiadványokról vagy egy designról beszélünk.
Elöregedés/időtállóság: a papír fizikai illetve kémiai képessége, hogy megőrízze korábbi tulajdonságait. Az ISO 9706 garantálja ezt a képességet.
Emulziós ragasztó/enyv: vízalapú ragasztó/enyv, melynek ragasztórésze emulziós (apró részecskékből áll.) Mázolt papírhoz ajánljuk.
Egyrétegű karton: olyan karton, mely kizárólag egyfajta anyagból áll. Pl. műnyomó
F & G: (folded & gathered) hajtogatott és összehordott ív
Famentes papír: papír, mely nem tartalmaz facsiszolatot. Minden olyan papírt, mely több mint 90%-ban cellulózt tartalmaz, famentesnek nevezünk.
Falcolás: hajtogatás
Fatartalmú papír: facsiszolatot tartalmazó papír. Minden olyan papírt, mely több mint 10%-ban facsiszolatot tartalmaz, fatartalmúnak nevezünk.
FBB: (folding boxboard) hajtogatott doboz alapkarton pl. Tamwhite és Tambrite
FC: (film coated paper) pigmentált felületű papír
FCO: (film coated offset) pigmentált felületű ofszet papír
Felületi simaság: általánosan elfogadott megnevezés, mely leírja a papír illetve a karton felületének simaságát. (lásd még: simaság)
Fehérség: az ISO - fehérség a papír fényvisszaverő képességének mérése 457 nm hullámhossznál (kék). A fehérséget abszolút százalékban fejezik ki, a tökéletes visszaverődéshez képest. A magas érték, magasabb fehérséget jelent. (lásd még: CIE-fehérség / BLR)
Fehérítő: (Optical Brightening Agent)- optikai fehérítő. Adalékanyag, mely fluortartalmával fehérebbé varázsolja a papírt.
Felülettömeg: a papír illetve a karton tömege négyzetméterenként, pl. 120 g/m2 1000 ív tömegének kiszámítása tehát a következő képpen történik: az ív hosszát megszorozzuk a szélességével, valamint a felülettömegével. Egy 100 grammos 45 x 62-es papír esetében tehát: 0.45x0.62x100= 27.9 kg/1000 ív.
Fényesség: a papír azon tulajdonságának mérésére szolgál, hogy egy bizonyos szögből beeső fénysugárt a papír hogyan ver vissza.
Festékáthordás: a folyamat során a festék az egyik ívről a másik ív hátsó oldalára kenődik, melynek oka lehet a túl sok festék, a lassú száradás, vagy a nem megfelelő kezelés a nyomtatás után.
Finomkarton: a 170 g/m2-nél magasabb felülettömegű papírok megnevezése.
Flexonyomás: egy olyan magasnyomás eljárás, ahol a nyomó formák gumiból vagy fotópolimer lemezből állnak, mely átviszi a vékony, gyorsan száradó festékréteget a papírra. A nyomat nem lesz olyan kontrasztos és szép, előnye viszont, hogy képes durva felületeket is megnyomni.
FWA: (flourescent whitening agent) optikai fehérítő
Futtathatóság: azt mutatja meg, hogy az adott papír/karton hogyan viselkedik különféle grafikai munkálatok folyamán, pl. nyomtatáskor.
Fűzés: könyvkötészeti módszer. Fajtái: Cérnafűzés: speciális fűzőcérnával végzik, az ún. Holländer fűzés esetén a vászonerősítést csak ragasztásnál rögzítik a fűzött ívekre, ezért az így készült könyvtestek tartóssága csekélyebb, mint azokban az esetekben, mikor ritka szövésű vászonra (gázsira) fűzünk. Drótfűzés: formái az oldalsó átütés (blokk esetén) és az irkafűzés (folyóiratok, füzetek esetében). Az irkafűzésnél az ívek a gerinccsíknál fűződróttal kerülnek rögzítésre.
Genotherm: különböző műanyagokból készült, sima vagy érdesített felületű, két oldalán nyitott műanyag tasak. Megkönnyíti a gyakran használt, de lefűzésre nem kerülő iratok védelmét, rendszerezését.
GC karton: (Geschtrichener Chromocarton) Elsődleges rostból készült 3 rétegű grafikai karton, GC1 fehér, GC2 krém hátoldallal. A középső réteg fehérített facsiszolat, ami a jó merevséget biztosítja
GCR: UCR az Under Color Removal angol szavak rövidítése, mely egy szín szétválasztási metódus, ami azt jelenti, hogy csökkentik a színes festékek mennyiségét ott, ahol azok egymásra nyomva a megjelenített kép sötét részeit adják. A sötét részeket ehelyett fekete festékkel töltik ki, ílymódon csökkentve a teljes festékmennyiséget és ezzel ugyan olyan vagy még jobb minőséget elérve, mint korábban. Napjainkban, a számítógépek segítségével, még egy lépéssel tovább mehetünk, az ún. GCR felé (Grey Component Replacement), színvisszavételi technikák gyűjtőnevének rövidítése, ami a "szürke komponensek helyettesítését" jelenti, egyenlő arányú cián, magenta és sárga színek használatával. Ez azt jelenti, hogy az összesen felhasznált festék mennyisége tovább csökken, így a színek elkenődésének esélye is, csakúgy, mint a száradási idő. Ez elsősorban a mázolatlan papíroknál jelent előnyt.
GD karton: (Geschtrichener Duplex) mázolt duplex szürke hátoldallal. GD 1, 2, 3 a hátoldal árnyalát jelöli. 2 rétegű, válogatott és vegyes hulladékpapírból, az alsó rétegben kb. 10% facsiszolattal.
GSM: (grams per square metre) gram per négyzetméter, felülettömeg
GT karton: (Geschtrichener Triplex) mázolt triplex karton. GT1 fehér hátoldallal, GT2, 3 manila hátoldallal. 3 rétegű, válogatott és vegyes hulladékpapírból, a középső réteg vegyes hulladékpapír és facsiszolat kb. 20%-ben, ami a jó mechankai tulajdonságokat biztosítja. GT4 kraft hátoldallal.
GTO: (Grosser Tiegel Offset) Heidelberg íves ofszetgéptípus jele.
Hideg színek: minden szín, mely a kékhez közelít a színskálán
Hideg festékek: olyan festékek, melyek szilárdak, meleg nyomóban felforrósítják nyomtatás elött. Gyorsan szárad.
HI-RES: (high-resolution) nagy felbontóképességű
Homogénkarton: olyan karton, melynek rétegei azonos anyagból állnak.
Hornyolás: (rillezés) a kartonok és lemezek anyagának tömörítése a hajlítási él vonalában
Hot melt ragasztó/enyv: olyan ragasztó/enyv, mely melegítés során válik folyékonnyá. Általános felhaszálása: könyvkötés.
HS: (high-speed) nagy sebességű
HSP: (high-speed printer) nagy sebességű nyomtató
HSWO: (heatset web offset) heatset tekercsofszet
Hullám: nem sima fekvésű, tekercs vagy hullám alakzatot felvevő papír.
HWC: (heavy weight coated) nagy négyzetmétertömegben mázolt papír
IBC: Inside back cover - borító hátoldal belső része
IFC: Inside front cover - első borító belső oldala
IFT: (ink film thickness): festékfilm vastagság
ISDN: (Intergrated Services Digital Network) intergált szolgáltatású digitális hálózat
IPH: (impression per hours) ív per óra, technológiai teljesítmény
Irkafűzés: Az irkafűzésnél az ívek a gerinccsíknál fűződróttal kerülnek rögzítésre.
ISO-fehérség: az ISO - fehérség a papír fényvisszaverő képességének mérése 457 nm hullámhossznál (kék). A fehérséget abszolút százalékban fejezik ki, a tökéletes visszaverődéshez képest. A magas érték, magasabb fehérséget jelent. (lásd még: CIE-fehérség)
JIT: "just-in-time" "épp idejében érkezik": olyan módszer, melynek pontos működtetése lehetővé teszi, hogy egy vállalat ne tartson raktáron hatalmas alapanyag készleteket, hanem olyan ütemben kapja azokat, ahogyan a termelés azt megköveteli.
Kábelpapír: vezetékek szigetelésére, transzformátorok gyártásához használatos 100%-os nátroncellulóz behordású, szilárd, hőálló, fémzárványoktól mentes nátronpapír. Megbízhatóan azonos, egyenletes vastagságú, egyenletes átnézetű, tömör, száraztapintású, gépsima papír. Anyagában nem ritka a rongycellulóz. Vizes kivonata semleges.
Kadmium sárga: pigment, mely kadmium szulfid és kadmium szelenid keverékéből készül
Kalanderezés/simítás: folyamat a papírgyártásban (a mázolás után), mikor a papírt két óriási henger között mángorolva jobb felületi minőséget érnek el
Kalander henger: fém hengerek sorozata a papírgép végén, mikor a papír átfut ezek közt, javul simasága és fényessége is magasabb lesz
Kámea: hamis vízjelű papír
Karbon papír: festékezett, viaszréteggel bevont másolópapír, írógépi másolatok készítéséhez. Leggyakrabban A/3 vagy A/4-es méretekben forgalmazzák. (lásd még: önátíró)
Karcolás: (riccelés) a karton vagy lemez anyagának a hajlítás vonalában történő felületi karcolása, kismértékű bevágása
Kasírozás: két különböző anyag összeragasztása. Pl.: egy karton és egy vékonyabb anyag összeragasztása, jobb felület elérése érdekében (pl. társasjáték tábla)
Kaolin / (kínai kréta): aluminium szilikát elegy. A nyomdászatban szitanyomáshoz vagy mélynyomáshoz előállított festékekhez használják. A papírgyártásban töltőanyagként és mázanyagként is használatos.
Kazein: a tej mellékterméke, mely ragasztóként illetve a máz részeként használatos a mázolt papír gyártásban.(lásd még: máz)
Késes mázolás: olyan mázolási folyamat, ahol a felesleges mázréteget egy késsel szedik le
Késfalc: olyan hajtogatási eljárás, melynek során egy kés nyomja le az ívet két henger közé
Kétoldalasság: mérték, mely megmutatja, hogy egy papír vagy karton két oldala mennyire egyforma (minél hasonlóbb, annál jobb)
Kiporzás: A papír felületéből, a nyomtatás folyamán kiváló parányi töltőanyag részecskék.
Kivérzés: Öntapadó termékek vágásánál a vágókés nyomásának hatására a ragasztóréteg viszkozitása megváltozik, folyóssá válik és kifolyik a rétegek közül.
Könyvnyomás: magasnyomási eljárás, melynek során a nyomófelületek, közvetlen kapcsolat során viszik át a festéket a papírra
Kondicionálás: A papír/karton szabályozott hőmérsékleten és nedvességtartalmon való tárolása, míg az egyensúly kialakul.
Kontraszt / képélesség: különbség a megnyomott és a nyomatlan felületek között
Könnyű kép: olyan kép, mely csak világos színekből áll és kevés festék felhasználást igényel
Kötés: Különféle módszerek a megnyomot és hajtogatott részlegek egyben tartására, valamint borítóhoz való rögzítésére, mely végül könyvet eredményez.
Kunkorodás: alakváltoztatás az ív teljes felületén, mely során az ív henger alakot vesz fel
Lakkozás: egy felületet általában azért szokás lakkal kezelni, hogy jobb felületi tulajdonságokat érjünk el, mint pl. dörzsállóság vagy fényesség. A lakkozáshoz különleges lakkozógép szükséges. Autómata ívberakóval helyezik az íveket a nyomott oldalukkal lefelé a lakkozógépbe. A szállítószalagon az ívek egymást követve a szárítócsatornába kerülnek. A szárítózóna elhagyása után az infravörös sugaraktól felmelegített ív lehül. A megszáradt és ragadásmentes ívek a kirakóba kerülnek. Különleges követelmények esetén (pl. karc- és dörzsállóság esetén) védőlakkokat alkalmaznak.
Laminálás: Egy felület átlátszó film/fóliaréteggel való ellátása, annak érdekében, hogy erősebb legyen, valamint, hogy megvédjük a kopástól a nyomatot.
Lapszerkezet: a rostok eloszlása egy papír vagy karton anyagában
Leporelló hajtógatás: a papír hajtogatásának egy módja, melynek lényege, hogy az egyes hajtások iránya mindíg ellentétes a korábbival, így "harmónika" hatást érünk el
Lézer nyomtató: olyan nyomtató, mely digitálisan tárolt információt jelenít meg xerografikus módon
Légkefés mázolás: (vagy légkéses) mázolóegységnél a mázteknőbe merülő felhordómű juttatja a mázanyagot a papírfelületre. A felesleges mázmennyíséget a légkefe fúvókájából kilépő levegősugár távolítja el.
LG: (long grain) hossz-szálirány (HSZ)
Lignin: olyan sejt közötti állomány, mely a cellulózrostokat összetartja a fában, kémiai főzés útján nyerik ki a fából, a papírgyártás folyamán. A lignintartalom függvényében megkülönböztetnek "lágy", "normál" illetve "kemény" cellulózt.
Levegőztetés: a papírívek elválasztását szolgálja
LPI: (lines per inch) incsenkénti vonalszám
LR: (low resolution) alacsony felbontás
Magasnyomtatás: ennél a nyomtatási eljárásnál a megnyomtatandó elemek kiemelkednek a formából, erre kerül a festék, ami aztán közvetlenül a papírt nyomtatja meg.
Másodlagos rostok: olyan rostok, melyek papír, karton vagy egyéb anyagok újrahasznosításából származnak
Máz: a papír nemesítési eljárás, melynek során egy ún. mázréteget hordanak fel a papír felületére. Mázon pigmensek, kötőanyagok és segédanyagok vizes keverékét értjük. A pigmensek adják a máz fehérségét, fedőképessé teszik a mázt. Pigmensként alkalmazzák a mázkaolint, kálciumkarbonátot stb. Kötőanyagként használhatnak természetes anyagokat (kazein, keményítő) és szintetikus kötőanyagokat. A segédanyagok feladata pedig, hogy befolyásolják a papír nyomtathatósági tulajdonságait. Ilyen segédanyagok a habzásgátlók, az optikai fehérítők (lásd még: OBA) stb.
Mázolatlan papír: máz nélküli papír, melynek felülete durvább, s ami ezáltal erőteljesebb/durvább rasztert követel meg. A mázolatlan papíron nem lehet azonos nagyságú denzitást elérni, mint a mázolt papíron.
Mázolt papír: papír, melyre egy (elsősorban krétaporból és kötőanyagokból álló) máz kerül, mely javítja a felületi tulajdonságokat
MD: (machine direction) hossz szálirány (HSZ)
Metszet/maratott klisé: Nyomtatási eljárás, melynek során az alakzatot egy lemezbe maratják. Mikor nyomtatásra kerül a sor, ezek úgy működnek, mint kis tintatartók. Erre nyomják rá a papírt. Mely "kiemeli" a festéket a mélyedésekből.
Merevség: egy anyag tulajdonsága, mellyel ellenáll a hajlításnak
Mérettartás/méretstabilitás: a papír tulajdonságai közé tartozik, hogy rendkívűl fogékony az olyan külső tényezőkre, mint pl. a nedvesség vagy a hőmérséklet. Minél kevésbé változik, annál inkább tartja a méretet. Összefoglalva tehát, a papír azon tulajdonsága, melynek köszönhetően megtartja eredeti méretét, mikor megváltozik a környezet levegőjének hőmérséklete vagy nedvessége.
Mélynyomtatás: olyan nyomtatási eljárás, melynek során a festéket metszetekbe juttatják, mely egy ellennyomó henger segítségével kerül át a papírra. Műnyomóra és kalanderezett papírra nem a legmegfelelőbb nyomtatási eljárás. (lásd még: magasnyomtatás)
MP (mechanical pulp): facsiszolat, papírgyártáshoz felhasznált alapanyag, melynek rostjait mechanikusan állítják elő
MF-papír: (Machine-Finished Paper) Olyan papír, melynek felületi simaságát a papírgép egy ún. gépi simitási eljárással biztosítja. Az íly módon simított papír felülete általában kevésbé egyenletes, mint egy kalanderezett (lásd még: kalanderezett) papíré.
MG-papír: (Machine Glazed Paper) Olyan papír vagy karton, melynek felületi simaságát és fényét az egyik oldalon, egy ún. Yankee - henger biztosítja. (lásd még: Yankee - henger)
Mottling: márványosodás. Egyenetlen festékfelszívódás, mely márványosodást eredményez.
Nedvesszilárdság: a papír illetve a karton erőssége vizes/nedves állapotban
Nedvesmerevség: a papír illetve a karton merevsége vizes /nedves állapotban
Nedvességtartalom: a víz tömege egy anyagban annak teljes tömegéhez képest, %-ban kifejezve
Nyomtathatóság: megmutatja, hogy az adott papír vagy karton hogyan nyomtatható
Nyomóformák: a nyomtatás kiinduló eszközei: pl. ofszetlemez, szitasblon stb., ami a nyomatot közvetíti
OBA: (Optical Brightening Agent) - optikai fehérítő. Adalékanyag, mely fluortartalmával fehérebbé varázsolja a papírt. Ezek tulajdonképpen színtelen direkt szinezékek, melyek a rájuk beeső fény ultraibolya-tartományban lévő sugarait elnyelik, és azokat a látható fény különböző hullámhosszain verik vissza. Így az optikai fehérítőszert tartalmazó papír a napfény hatására a ténylegesnél fehérebbnek látszik. Az optikai fehérítőszereket általában az író- nyomópapíroknál használják. (lásd még: máz)
OCR-program: (Optical Caracter Recognition, magyarul szövegfelismerés kép alapján). Azilyen jellegű programok feladata, hogy egy beszkennelt oldalt szövegként való további feldolgozásraalkalmas állapotba hozzon. Az így elkészült szöveg aztán bármilyen szövegszerkesztő programmal módosíthat.
Ofszet papír: Az ofszet (gumikendős) nyomtatási eljáráshoz használják. Az ofszet papírral szemben támasztott követelmények közül a legfontosabb a mérettartósság, illesztőképesség ("passzerképesség"). A papírnak a nedves nyomóeljárás alat mérettartónak kell maradnia. A különböző színek egymás után következő nyomásánál, a papírnak elő kell segítenie a színek előírt fedését, pontos illeszkedését. Felülete általában egészen enyhén simított.
Ofszet nyomtatás: sík- vagy ofszetnyomtatásnál a nyomóformák a nyomathordozón jelet hagyó és jelet nem hagyó elemei egy síkban vannak
Opacitás: egy anyag átlátszatlanságának mértéke. Százalékban mérjük, a 100% teljes átlátszatlanságot jelent. Fontos faktor, ha az ív mindkét oldalát meg kívánjuk nyomni.
OZ: uncia 1 oz = 28,35 g
Önátíró papírok: DC, NCR vagy egyéb SelfCopy, IDEM stb. típusú különleges másolópapírok kézzel vagy géppel történő íráshoz, többpéldányú bizonylatokhoz, repülőjegyekhez és különféle egyéb célra.
Öntöttmáz: jelenleg csak kevés gyár képes öntöttmázas papírt előállítani (pl. Zanders: Chromolux). Ezen eljárás folyamán nem "kaparják" le a felesleges mázréteget, hanem átvezetik a papírt egy óriási, fűtött krómhengeren, mely saját, különösen magas fényét égeti a mázrétegbe.
Összehord: az íveket helyes sorrendbe teszi
Paginál: oldalszámmal ellát
Pálcás mázoló: a legegyszerűbb gépen belüli másolóegység a pálcás mázoló (Rollrakel). Ennél a berendezésnél a papír felületére egy, a papír futásával ellentétes irányban forgó felhordó henger juttatja fel a mázat. A felhordó henger a mázteknpbe kerül. A papír felületéről a felesleges mázmennyiséget a kb. 8 - 10 mm átmérőjű, forgópálca "kaparja" le. A pálcás mázoló segítségével 4 - 10 g/m2 máz hordható fel a papír felületére. Pálcás mázoló alkalmazásánál a felhordott mennyiség növelése érdekében általában két, egymás után elhelyezett egységet működtetnek.
Passzer hiba: nyomtatási hiba, mely során a színek egymáshoz képest elcsúsznak
PAT: (pin adhesion test) hullámpapírlemez ragasztószilárdságának vizsgálata
P&B: (paper & board) papír és karton
PCC: (Percipetated Calcium Carbonate) kréta, melyet töltőanyagként illetve mázként alkalmaznak
PMS: (Pantone Maching System ©) Pantone színegyeztető rendszer
Pontmegnagyobbodás: Hétköznapi megnevezése arra, mikor a filmhez képest, a lemezen és a gumin keresztül, a raszterpont megnagyobbodva jelenik meg a papíron.
Pontélesség: annak leírása, hogy mennyire pontos és tiszta a raszterpont egy nyomott anyagon
Poloskás nyomat: a papír felületéről kiszakadt rostdarabkák feltapadnak a gumikendőre, így ott nem tud a henger festéket felvenni. Ez a nyomtatón apró fehér folt formájában jelenik meg.
Porózitás: a papír jellegzetes és fontos tulajdonsága. A papírt alkotó nemezeldött rostok felülete meghatározott méretű, alakú és elhelyezkedésű levegőpórust tartalmaz.
PPI: (pixel per inch) szkennerek felbontóképességének mérésére használt mértékegység
PPS: (Parker-Print-Surf) papírsimaság mérésére alkalmazott módszer (lásd még "simaság")
PQSC: (publication quality supercalandered) simított papírok gyűjtőneve
Prégelés: egy felület formadomborozása. Papíripari és nyomdaipari nemesítési eljárás, melynek során, egy hengerpár között futtatva a papírt, az a nyomófelület mintázatát veszi fel. A folyamat megvalósítható hőhatásra, nyomásra. Átvivő anyag is alkalmazható (festék, fólia, aranyozás stb.) Megoldható egyik oldalon vagy mindkét oldalon. Utóbbi esetben egy ellennyomóhengerre is szükség van.
PSAS: öntapadó ragsztók
Púderezés: egy fajta por, melyet az ívre hintenek, mielőtt a nyomógépbe kerül, hogy megakadályozzák az elkenődést
Raszter: pont. Ezen pontok sűrűsége adja a nyomat árnyalatát (pontsűrűség).
Rácssűrűség: azt mutatja meg, hogy milyen sűrűn helyezkednek el a raszterpontok egy képen. Mértékegysége a vonal/hüvelyk vagy vonal/cm.
Riccelés: bevágás - sima késsel, a karton vagy lemez anyagának a hajlítás vonalában történő felületi karcolása, kismértékű bevágása
Rillezés: bevágás - körkéssel, a kartonok és lemezek anyagának tömörítése a hajlítási él vonalában
Regiszter karton: Egyrétegű és ragasztott kivitelben egyaránt gyártják. Színe a megrendelő kívánsága szerinti, felülete jól simított és írható. Kartotékok, nyilvántartási lapok, regiszterek készítéséhez használatos. A legjobb fajtákat eltérő (váltakozó) gyártási irányú ívekből ragasztják össze, e technológia eredőjeként az így elkészült karton ún. "kifekvése" igen kedvező.
Repro: a film- és montázs szakaszban lévő képanyag feldolgozásának hétköznapi megnevezése
Reproigazítás: a reproigazítás alatt azt értjük például, hogy a raszter megválasztásával és a festék csökkentésével, a sötét részeken korlátozzuk a felhasznált festékmennyiséget. Rendkívűl fontos, hogy a reprot a papírhoz igazítsuk, nem csak a kép terjedelme miatt, hanem, hogy a további feldolgozás folyamán elkerülhessük az esetlges zavaró tulajdonságokat, mint pl. a hosszú száradási idő, kiporzás vagy a festékelkenődés.
RGB: (red, green, blue) az additív sziningerkeverés alapszínei: vörös, zöld, kék
RGW: (refiner groundwood) finomított facsiszolat
RH: (relative humidity) relatív légnedvesség
SBS karton: (solid bleached sulfate) 100%-ban fehérített cellülózbók, kartongyártó gépen készült, 3 rétegű anyag. Ezért mechanikai mutatói lényegesen magasabbak, mint a magas grammsúlyú mázolt papíroknak.
Semlegesítő: önátírókhoz alkalmazott festék, mellyel megvédik azokat a felületeket, ahová nem akarják, hogy másolat kerüljön
SG: (short grain) keresztszálirány
Simítás/kalanderezés: folyamat a papírgyártásban, mikor a papírt két óriási henger között mángorolva jobb felületet érnek el
Simaság: a papír felületének simaságát tulajdonképpen egyenletességével határozzuk meg, Bendstenben (általában a mázolatlan papíroknál) vagy PPS-ben (Parker Print-Surf) (általában a mázolt papíroknál.) (lásd még: PPS)
Síkfekvés: fogalom, mely azt mutatja meg, hogy a papír mennyire egyenletesen viszonyul a sík felülethez
Spirálozás: spirál felhasználásával történő kötési módszer
Stósz: egy rakás papír vagy karton
STP: (surface treated paper) felületkezelt papír
Stancolás: (die cutting) alkalmazás, mellyel különféle alakzatokat vághatunk a papírba
S+W: (Schön - und Wieder) elő - és hátoldal
Szakítószilárdság: Az a terhelés, amely - meghatározott körülmények köztött - a próbacsík hosszában hatva előidézi annak szakadását.
Szálirány: az az irány, amerre a rostok legtöbbje fordul a papírgyártás folyamán
Száraz ofszet: vízmentes ofszetnyomás
Száraztoner: Festékpor, melyet a száraz elektrostatikus folyamathoz gyártottak.
Szénfekete: pigment, mely szénből és hamuból készül
Szitanyomás: különleges nyomtatási eljárás. Ezen eljárás alapelve, hogy a festék egy szitán keresztülpréselve jut a nyomathordozóra. Mindazokon a helyeken, ahol a szita le van takarva, festékezésre nincs lehetőség, a nyomóforma tehát tulajdonképpen a festékezni nem kívánt felület letakarása a szitán. A szitanyomtató technológiával nem szívóképes felületekre és különleges formájú anyagokra is (henger, gömb stb.) lehet nyomtatni. A szitanyomó forma készülhet fémből, textilből vagy műanyagból is. Jellemző tulajdonsága, hogy a nyomat felületén a festék rendkívűl vastag.
Színtelítettség: az a színmennyiség, amit a papír fel tud venni
Szövegbuborék: illusztrációban bármely olyan vonal, mely egy szöveget vagy dialógust vesz körül
Szulfátcellulóz: kémiai úton, lúgos főzéssel előállított cellulóz
Szulfitcellúlóz: kálciumbiszulfit alapú, kémiai úton előállított cellulóz
TCF: (Totally Chlorine Free)- teljesen klórmentesen fehérített, tehát a papír masszát teljesen klórmentes anyagokkal fehérítették
Tekercs: Henger, melyre a papírgép végén feltekerik a papírt illetve a kartont.
Teknősödés: a papír szélei felől kiszárad, középen pedig teknő szerűen besüllyed
Triplex karton: háromrétegű karton. Az egyes rétegek anyagösszetétele eltérő. 250 - 900 g/m2 tömegű, különböző fedőrétegekkel, különböző színekben gyártják.
Töltőanyag: behordásának célja a papírok optikai tulajdonságának befolyásolása és a nyomtathatóság javítása. A töltőanyagok segítségével növelhető a papír opacitása, javítható a nyomtatandó papír méretstabilitása, simasága, kedvezőbbé válnak a nyomdafesték - felvétel jellemzői, ugyanakkor romlanak a szilárdsági értékek, csökken az enyvezettség foka, növekszik a papír légáteresztő képessége. Töltőanyagnak legtöbbször a természetben nagy mennyiségebn előforduló kaolint alkalmazzák.
Többrétegű karton: olyan karton, mely több rétegből áll, általában felső-, középső és alsórétegből áll
UCR (Under Color Removal): UCR az Under Color Removal angol szavak rövidítése, mely egy szín szétválasztási metódus, ami azt jelenti, hogy csökkentik a színes festékek mennyiségét ott, ahol azok egymásra nyomva a megjelenített kép sötét részeit adják. A sötét részeket ehelyett fekete festékkel töltik ki, ílymódon csökkentve a teljes festékmennyiséget és ezzel ugyan olyan vagy még jobb minőséget elérve, mint korábban. Napjainkban, a számítógépek segítségével, még egy lépéssel tovább mehetünk, az ún. GCR felé (Grey Component Replacement), ami a "szürke" komponensek helyettesítését jelenti, egyenlő arányú cián, magenta és sárga színek használatával. Ez azt jelenti, hogy az összesen felhasznált festék mennyisége tovább csökken, így a színek elkenődésének esélye is, csakúgy, mint a száradási idő. Ez elsősorban a mázolatlan papíroknál jelent előnyt.
UV-lakkozás: olyan lakkozási módszer, melyenek során a felhordott lakkréteget ultraibolya sugárral szárítják meg
UWC: (uncoated wood-containing) mázolatlan fatartalmú papír
UWF: (uncoated woodfree) mázolatlan famentes papír
Vakdombor: dombor hatás, melyet festék vagy metalizált fólia használata nélkül érnek el
Vak lapszám (blind folio): oldalszám , melyet nem jelenik meg nyomtatásban a lap alján
Vastagság, volumenitás: megmutatja, hogy milyen vastag vagy voluminőz a papír. Ezt a felülettömeg mutatja meg
Vegyi/kémiai cellulóz: a papírgyártás cellulózrostokból álló alapanyaga, melyet egy vegyi folyamat során állítanak elő
Vízmentes ofszetnyomás: gépileg teljesen hagyományos ofszetnyomat, melyhez azonban egy speciális nyomólemezt alkalmaznak és különleges módon előállított festékeket, hogy a folyamat működhessen víz nélkül is. Mivel a nyomtatás során rengeteg hő termelődik egy fajta hűtőaggregátot alkalmaznak a nyomtatás megkönnyítése érdekében.
Vízjel: világosabb és sötétebb jelek a papírban, melyet a papírgép nedves szakaszában állítanak elő
Volumenitás: kifejezés, mely a a papír vastagságát a súlyához képest írja le
WFC: (wood-free coated) famentes mázolt papír
WLC: (white lined chipboard) fehér fedőrétegű lemez
WP: (waste paper) hulladékpapír
Xerográfia: elektrostatikus másolás száraztonerrel
Yankee - henger: nagy átmérőjű, fényes felületű szárítóhenger
ZD: (zero defect) selejtmentes

Szabványos méretek

Nyomdai papírok

 

formátum

méret
mm

terület

A/0

841 x 1189

1,0000

A/1

594 x 841

0,5000

A/2

420 x 594

0,2500

A/3

297 x 420

0,1250

A/4

210 x 297

0,0625

A/5

148 x 210

0,0312

A/6

105 x 148

0,0156

 

formátum

méret
mm

terület

AA/0

860 x 1220

1,0482

AA/1

610 x 860

0,5246

AA/2

430 x 610

0,2623

AA/3

305 x 430

0,1311

SRA/3

350 x 420

0,147formátum

méret
mm

terület

B/0

1000 x 1414

1,4140

B/1

707 x 1000

0,7070

B/2

500 x 707

0,3535

B/3

353 x 500

0,1765

B/4

250 x 353

0,0882

B/5

176 x 250

0,0440

B/6

125 x 176

0,0220

formátum

méret
mm

terület

BB/0

1000 x 1400

1,4000

BB/1

700 x 1000

0,7000

BB/2

500 x 700

0,3500

BB/3

350 x 500

0,1750formátum

méret
mm

terület

C/0

917 x 1297

1,1894

C/1

648 x 917

0,5942

C/2

458 x 648

0,2968

C/3

324 x 458

0,1484

C/4

229 x 324

0,0742

C/5

162 x 229

0,0371

C/6

114 x 162

0,0185Borítékok - tasakok

formátum

méret
mm

LA/4

110 x 220

LC/4

229 x 324

LC/5

162 x 229

LC/6

114 x 162

TB/4

250 x 353 x 50

TC/4

229 x 324

 

 
Find a reliable cheap web hostingcheap web hosting and start building your own website today.

Termékbemutató

Ásványvizekről általában

1 Mitől ásvány? A természetes ásványvíznek (kémiai és mikrobiológiai szempontból is) tisztának kell lennie, valamint literenként legalább 1000 mg ásványi anyagot kell tartalmaznia. A szabályozás szerint ásványvíz az is, amely ennél az értéknél kevesebb oldott anyagot tartalmaz, de egy vagy több összetevőben különösen gazdag.

2 A magyarországi ásványvizek alapvetően három csoportba sorolhatók: kalcium-, magnézium-, illetve hidrogénkarbonátos vizeink vannak. Mindennapi fogyasztásra ezek közül utóbbiak a legalkalmasabbak, ezen belül is a szénsavmentes változatok.

3 Üdítő kortyok? A hazai vezetékes ivóvíz általában túl sok oldott anyagot tartalmaz, ezért nem szabad bármekkora mennyiségben fogyasztani. A mérsékelt ásványianyag-tartalmú ásványvizek összetétele azonban természetes eredetüknél fogva kiegyensúlyozott, ezért jobban oltják a szomjat, mint a csapvíz. Javasolt mennyiség: legalább napi 1,5 liter.

4 A több jobb? Nem mindig! A sok oldott anyagot tartalmazó vizekből nem szabad túl sokat inni, mert a fölös mennyiségű ásványi anyag később problémákat okozhat. A nagy fluortartalmú vizek éveken át fogyasztva például a csontanyagcsere zavarát idézhetik elő. Inkább olyan fajtát válassz, amelyben egyetlen anyag sem szerepel túlzott mennyiségben. Ezek arányát keresd a címkén!

5 Ne keverd az ásványvizet a gyógyvízzel! Előbbiek nem gyógyítanak, de hozzájárulnak egészséged megőrzéséhez. Utóbbiak speciális összetételű vizek, amelyeknek gyógyhatása bizonyított, de napi pár deciliternél többet nem tanácsos belőlük inni, inkább kúraszerűen javasoltak.

6 A nyolcvanas évek elején fejenként 3-4 liter ásványvizet ittunk évente (!), de az évezred utolsó éveiben is csak 20 liter körül volt az évi fejadag. Mára ez a szám szerencsére megközelíti a 60 litert, de még van hová fejlődnünk: egy osztrák polgár átlagban 80, egy német 100, egy francia 130, egy olasz pedig 150 liter ásványvizet gurít le a torkán évente.
 

MárkákAjánlataink
Hirdetés